Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Βιβλιοπροτάσεις για τα φετινά Χριστούγεννα!

Στον "Ανοιχτό Ορίζοντα" αγαπάμε το βιβλίο, το έχετε καταλάβει. Σήμερα ψάξαμε και βρήκαμε για σας πέντε προτάσεις βιβλίων καλών για τις "κρύες" μέρες των Χριστουγέννων και τον ελεύθερο χρόνο αν υπάρχει.

Το πρώτο βιβλίο σπαρταράει! Μόλις κυκλοφόρησε. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα αλλά πολύ θέλω. Η "Πόλη στις Φλόγες" [Εκδόσεις Κέδρος] του Garth Risk Hallberg υπόσχεται ώρες ανάγνωσης γεμάτες αγωνία.

Η εξέλιξη ορόσημο για το βιβλίο εξελίσσεται παραμονή πρωτοχρονιάς. Οπότε τι καλύτερο από το να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο τα Χριστούγεννα; Ας διαβάσουμε μαζί την περίληψη του:

Νέα Υόρκη, παραμονή πρωτοχρονιάς 1977. Μια πόλη που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Καθώς πλησιάζουν μεσάνυχτα και τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό της Νέας Υόρκης, δυο παράταιροι ήχοι, δυο απανωτοί πυροβολισμοί στο Σέντραλ Παρκ, διαλύουν απότομα την ατμόσφαιρα γλυκιάς μέθης και ανακουφιστικής ευθυμίας που πλανιέται ανάμεσα στους ουρανοξύστες που κυκλώνουν το πάρκο. Ο Μέρσερ Γκούντμαν, ένας Αφροαμερικανός καθηγητής που ονειρεύεται να γράψει ένα Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα, βρίσκει πεσμένη και αιμόφυρτη ανάμεσα στους θάμνους την Σαμάνθα Τσιτσάρο, μια νεαρή κοπέλα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη και στο πανκ-ροκ, και είναι αυτή που δέχτηκε τους πυροβολισμούς. Τι είναι αυτό που συνδέει τον Μέρσερ και την Σαμάνθα με τον καταραμένο καλλιτέχνη Γουίλιαμ και τη μετρημένη Ρίγκαν με τον ταραχώδη εσωτερικό κόσμο, κληρονόμους της αμύθητης περιουσίας της οικογένειας Χάμιλτον-Σουίνι; Ποια μυστικά κρύβουν ο Κιθ, ο γοητευτικός σύζυγος της Ρίγκαν, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση, καθώς κι ο νεαρός εβραιοαμερικανός Τσάρλι, ο καλύτερος φίλος της Σαμάνθα, που συνάμα είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της; Ενόσω ο χαλκέντερος δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γκρόσκοφ και ο τραχύς αλλά καλόψυχος ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Λάρι Πουλάσκι, προσπαθούν να ανακαλύψουν τον ένοχο που πυροβόλησε την Σαμάνθα, οι τροχιές που διαγράφουν οι ζωές των ηρώων άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε απομακρύνονται. Από την παραμονή της πρωτοχρονιάς ως το περίφημο μπλακ άουτ που θα βυθίσει τη Νέα Υόρκη στο σκοτάδι, τον Ιούλιο του 1977, κανένας τους δεν θα είναι πια ίδιος.

 Μια άλλη πολύ καλή επιλογή είναι το "Ο Φόβος του Ξένου" [Εκδόσεις Μεταίχμιο] για το οποίο σας είχαμε γράψει πριν καιρό την άποψη μας.
 
Τα διηγήματα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι αυτά που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό αστυνομικής ιστορίας «Ο φόβος του ξένου», τον οποίο συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και ο Αθήνα 9.84 (φθινόπωρο 2013 – χειμώνας 2014). Η ιδιαιτερότητα αυτού του διαγωνισμού ήταν η απουσία κριτικής επιτροπής «ειδικών». Η αξιολόγηση και η ανάδειξη των διηγημάτων έγιναν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε μια διαδικασία που δεν είχε προηγούμενο στη χώρα μας. Η σειρά των ιστοριών στην παρούσα έκδοση είναι η σειρά διάκρισής τους στον διαγωνισμό όπως αυτή προέκυψε από τη βαθμολογία των ίδιων των συμμετεχόντων. Αστυνομικές ιστορίες που διερευνούν όλες τις πιθανές ερμηνείες του «Φόβου του ξένου»: από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό ως τις υπαρξιακές αναζητήσεις (όπου ο ξένος, πια, είναι ο ίδιος ο εαυτός) και κινούνται από το «καθαρόαιμο» αστυνομικό ως το ψυχολογικό θρίλερ. 
Μια καλή επιλογή για τις γιορτές αλλά και για όλον τον χρόνο είναι τα βιβλία του John Green. Αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο ακόμα ξεκινήστε με το πρώτο του, το "Αναζητώντας την Αλάσκα" [Εκδόσεις Λιβάνη].

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο, με απλή γραφή, ομαλή εξέλιξη των γεγονότων, με μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις και συγκίνηση. Ήταν ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα για μένα. 
Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.

Τι θα μπορούσε να γίνει μέσα σε δυο δευτερόλεπτα ικανό για να σου αλλάξει τι ζωή; Αν θέλετε να μάθετε θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο "Για δυο δευτερόλεπτα" [Εκδόσεις Κλειδάριθμος] της Rachel Joyce. Συγκίνηση, οικογενειακές σχέσεις, συναισθηματικές ισορροπίες και άλλα πολλά.

Είναι ένα πρωινό του 1972 –ένα συνηθισμένο πρωινό σαν όλα τ’ άλλα. Ο εντεκάχρονος Μπάιρον ξυπνάει και βρίσκει τη σχολική στολή του προσεκτικά απλωμένη στην καρέκλα του γραφείου του. Στην κουζίνα, η αδελφή του παίζει με το κουτί των δημητριακών, όπως κάθε μέρα, και ακούγεται ο γνώριμος ρυθμικός ήχος από τα τακούνια της μητέρας του που περιφέρεται στο σπίτι φροντίζοντας να είναι όλα τέλεια. Ωστόσο, έξω επικρατεί πυκνή ομίχλη, και καθώς η μητέρα του τον πηγαίνει στο σχολείο με το αυτοκίνητο, φαίνεται να προκαλεί ένα τρομακτικό ατύχημα –αλλά ο μόνος που το αντιλαμβάνεται είναι ο Μπάιρον. Μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, ο τέλειος κόσμος του θρυμματίζεται. Φοβούμενος να μιλήσει στους γονείς του, ο Μπάιρον εμπιστεύεται το μυστικό στον καλύτερό του φίλο, τον Τζέιμς, και μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο για να διορθώσουν το λάθος που απειλεί ν’ αλλάξει τα πάντα στη ζωή τους. Δύο παράλληλες ιστορίες που ξετυλίγονται αριστοτεχνικά –η μία στο σήμερα, η άλλη στο χθες... 
Και τέλος, άλλη μια αλλά όχι και η μόνη είναι "Το καλό θα'ρθεί από τη θάλασσα" [Εκδόσεις Πόλις]

του Χρήστου Οικονόμου, το οποίο σχετίζεται με το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή και τον αγώνα που χρειάζεται να δώσει κανείς για να το πετύχει. 
"Χάσαμε τις δουλειές μας, χάσαμε τα σπίτια μας, χάσαμε τη ζωή μας - γιατί να μη χάσουμε και τη μνήμη μας; Γιατί; Γιατί μας πήραν όλα τ' άλλα και μας άφησαν τη μνήμη; Γιατί δεν την άρπαξαν κι αυτή;" Το "Καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα" είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας διηγημάτων για τους εμφύλιους που διεξάγονται σ' ένα νησί του Αιγαίου. Η Άρτεμη και ο Σταύρος, που πετάνε χαρταετό τον Ιούλιο, πάνω στα αποκαΐδια ενός καμένου ονείρου, ο Χρόνης στο καρότσι, που πολεμάει με ζωντανούς και αναστημένους εφιάλτες, ο Τάσος, που χάνεται χορεύοντας έξω από μια σπηλιά, ο Λάζαρος το Τόξο, που το στόμα του αγαπάει το όνομα του γιου του: τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι εσωτερικοί μετανάστες - άνθρωποι, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν αναγκαστικά την Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις και εγκαταστάθηκαν στο νησί, παλεύοντας να σταθούν ξανά όρθιοι, να ξεφύγουν από ένα παρελθόν που αλλάζει διαρκώς και ένα μέλλον που μοιάζει αδιέξοδο για όλους. Στην προσπάθειά τους αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ντόπιους κατοίκους, αφιλόξενους απέναντι στους "ξενομπάτες", θα θέσουν σε δοκιμασία τις μεταξύ τους σχέσεις, θα αναμετρηθούν με τα φαντάσματα του χθες, αλλά και με τον φόβο και την αγωνία για το αύριο. Άνθρωποι σαν κομμένες γέφυρες, που αγωνίζονται να φτιάξουν από την αρχή τον εαυτό τους, τη ζωή τους, μια νέα χώρα, μια νέα πίστη, έναν καινούργιο κόσμο. Γιατί η αρχή δεν είναι ποτέ πίσω μας. Η αρχή είναι πάντα μπροστά μας.

// Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook ή να μας ακολουθήσετε στο twitter για να τα βρίσκετε άμεσα // 

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου